crucea verde

crucea verde

vineri, 20 martie 2015

Cangrena si amputarea, pot fii evitate      Nu intotdeauna cangrena inseamna si amputare.

      Iata cazul unei femei, care la varsta de 86 de ani urcandu-se pe un scaun sa aranjeze o perdea si cazand, i s-au implantat in muschiul tibial anterior doua colturi ridicate ale unui linoleum vechi si intarit. Micile rani, pareau a nu prezenta niciun pericol. Le-a spalat, le-a dezinfectat si a aplicat un plasture cu rivanol. In loc sa se vindece, cele doua strapungeri, au inceput sa supureze, sa se inflameze. S-a trecut la antibiotice. Nu s-a rezolvat nimic. Piciorul incepuse sa se umfle, sa fie tot mai inflamat. A urmat o internare la spitalul judetean cu alte tratamente cu antibiotic injectabil iar la externare i s-a dat o reteta cu antibiotic si unguente, starea piciorului agravandu-se. In scurt timp, la un control ulterior in cadrul aceluiasi spital, femeia a fost programata in termen de 30 de zile pentru amputarea de la genunchi a piciorului care devenise mov-albastrui si care mirosea, incepand sa cangreneze.
      Solicitat fiind de familia bolnavei, m-am ocupat zilnic de aceast caz, timp de o saptamana, si i-am aplicat tratamentul specific acestor situatii, diferit de cel clasic, instruind-o ce sa faca in ziua urmatoare. Dupa doar aceasta prima saptamana de tratament culoarea mov-albastruie a disparut, piciorul fiind inca umflat, mirosul a disparut si el, ramanand doua gauri de diametrul unui creion care inca erau inflamate si supurau. I-am indicat cum sa procedeze in continuare, singura, iar dupa alte doua saptamani piciorul era in stare normala, ramanand doar cele doua locuri, intepaturi, cu crusta, amputarea nemaifiind necesara.
      Cei care au astfel de probleme, daca observa ca tratamentele cu antibiotic nu dau rezultate, trebuie sa ia decizia de a schimba metoda de tratament si de a nu astepta pana la innegrirea membrului in cauza care duce implicit la amputare.

Un comentariu:

  1. Ma puteti indruma va rog, referitor la cele de mai sus. Socrul meu, in varsta de 85 de ani, diabetic fiind, are aceeasi problema cu un deget de la picior. I s-a mai dat o saptaman de antibiotice, dupa care i s-a recomandat amputarea. Astept raspunsul dumneavoastra. Date contact: Carmen Profir 0722458412 sau carmen.profir@gmail.com
    MULTUMESC.

    RăspundețiȘtergere