crucea verde

crucea verde

luni, 11 mai 2015

Celiachia, invinsa in trei luni de zile

           
                        
                                             " O persoana se va face bine,
                                               atunci cand se va fi saturat sa fie bolnava."

                                                                                                              Lao Tse


        Celiachia, sau intoleranta la gluten, o boala tot mai des intalnita si la varste tot mai fragede si care produce neplaceri celor in cauza, putand duce chiar la moarte in anumite cazuri, este catalogata ca fiind o afectiune ereditara, medicina alopata nedetinand vreun tratament pentru aceasta si considerand-o incurabila, voci autorizate afirmand ca nu exista tratament medicamentos si ca singurul tratament eficient este dieta fara gluten, o dieta care trebuie tinuta pe viata.
        Departe de a fi ereditara ( parintii si bunicii multor pacienti neavand aceasta afectiune ), celiachia nu este o boala pe viata. Medicina alternativa a demonstarat, in nenumarate randuri, ca boli considerate a fi  incurabile si-au gasit vindecarea. La fel este si in cazul celiachiei, cand rezultatele nu intarzie sa apara in perioade de timp relativ scurte (luni de zile). Tratamentul se intinde pe perioade diferite de timp, in functie de severitatea bolii si de rigurozitatea respectarii programului. Sunt cazuri in care bolnavii, datorita disciplinei si perseverentei cu care au abordat tratamentul pe care l-am prescris, s-au vindecat in trei-patru luni de zile de la inceperea acestuia, intalnirea cu glutenul nemaiprovocandu-le vreo reactie.
          Unul dintre cazuri este cel al lui A.T., un barbat tanar, atletic, cu o mare pofta de viata si putere de munca, dar, care era tot timpul in stare de alerta din cauza acestei boli pe care o avea de ani de zile si care ii crea mereu neplaceri si disconfort, fie din cauza greselilor personale de alimentatie, fie a produselor alimentare care chiar daca erau inscriptionate a fi fara gluten se dovedeau a avea urme de gluten, ori se stie ca si cea mai mica urma de gluten ( cateva firimituri de paine ) poate duce la declansarea reactiilor specifice celiachiei. Nu putea sa participe linistit la vreo petrecere, nunta, botez, aniversare, etc, intrucat peste tot exista riscul ingerarii de gluten si ca urmare declansarea reactiilor specifice, deloc placute.
            I-am alcatuit programul nutritional si schema de tratament pe care trebuia sa le urmeze, si pe care le-a urmat cu constinciozitate, iar trei luni mai tarziu facea primul test cu gluten. Testul a fost trecut cu succes, nemanifestandu-se nicio reactie specifica celiachiei. Chiar daca boala fusese invinsa, l-am rugat sa mai continue o perioada tratamentul pe care i l-am prescris, pentru consolidare. A urmat sfaturile mele, iar, doua luni mai tarziu isi petrecea concediul la mare mancand orice isi dorea, chiar sunandu-ma intr-una din zile,  fiind foarte bucuros ca poate manca pizza si bea bere, fara a mai avea probleme.
        Ceea ce este important de retinut, este ca boala celiaca se vindeca, modul de abordare al bolilor depinzand de fiecare in parte.


                                      Daca nu cunosti, nu inseamna ca nu exista.


         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu