crucea verde

crucea verde

marți, 12 iulie 2016

Guta, o boala perfect vindecabila...
    Guta este un fel de artrita, caracterizata prin durere, rigiditate si inflamatie la nivelul articulatiilor. Rigiditatea si inflamarea sunt rezultatul excesului de acid uric care formeaza cristale la nivelul articulatiilor, iar durerea asociata cu aceasta afectiune este cauzata de raspunsul inflamator al organismului la aceste cristale.
    La un atac de guta se ajunge de obicei dupa ani de zile in care nivelul acidului uric in organism a avut valori mari, conditie numita hiperuricemie.
    Pe langa guta, nivelul ridicat al acidului uric are implicatii directe si in alte afectiuni precum diabet, hipercolesterolemie, hipertensiune arteriala, afectiuni renale si boli cardiovasculare.
    Indepartandu-se de la cauza, in mod eronat, bolnavii de guta sunt sfatuiti sa scoata din alimentatie, produsele animale, in special produsele din carne, bogate in purine. Purinele sunt substante naturale gasite in toate celulele corpului, facand parte din structura noastra chimica si genetica si prin a caror descompunere rezulta acid uric. Daca metabolismul purinelor este dereglat duce in cele din urma la acumulari ale acidului uric la nivelul articulatiilor. Sunt persoane care au redus consumul de carne la o zi pe saptamana si care au constatat ca boala si simptomele au ramas prezente, in ciuda faptului ca au luat si medicatia specifica tratamentului gutei.
   Abordarea acestei afectiuni trebuie sa fie una care sa caute inlaturarea cauzei si nu tratarea simptomului. A inlatura produsele din carne bogate in purine nu inseamna nicidecum eliminarea cauzei, dovada fiind bolnavii cronici de guta, care se chinuiesc de ani de zile cu diete eronate si tratamente aproape inutile care duc doar la momente de acalmie, nicidecum spre vindecare. Mai jos sunt doua exemple a doi bolnavi cronici care, dupa cateva luni de dieta si tratament adecvate, au scapat de guta, care ii chinuia de multi ani de zile, si de valorile mari ale acidului uric care sa incapatina sa scada, in ciuda medicatiei administrate, avand valori peste 8 mg/dl, in ambele cazuri:

   S.I, 65 de ani, cu HTA gr 3- risc inalt, bypass coronarian, arteriopatie obliteranta membrele inferioare- claudicatie intermitenta, dislipidemie mixta, guta, diabet zaharat II nou depistat, obezitate clasa II,  se interneaza la unul dintre spitalele din Cluj-Napoca, la inceputul lunii octombrie 2011, intrucat starea sa de sanatate era grav afectata, avand un cumul de boli. Printre alte simptome, avea gleznele umflate, rosii si dureroase. Mergea cu dificultate din cauza durerilor. Dupa 10 zile, de tratament intraspitalicesc, este externat in stare ameliorata (?), conform biletului de externare. Dupa cateva saptamani, starea de sanatate agravandu-se, necesita o noua internare la acelasi spital, unde de acesta data ramane internat mai mult de doua saptamani... dupa care a urmat externarea.
   In luna decembrie, plangand, sotia lui S.I., ma roaga, daca pot, sa-l ajut pe sotul ei, intrucat medicii i-au spus ca nu mai stiu ce sa-i faca, externandu-l in stare grava, acesta, nemaiputand merge, nu mai putea sa stea nici macar in picioare din cauza durerilor provocate de guta. De asemenea nu putea nici sa doarma, respirand cu dificultate si stand noaptea in sezut pe marginea patului, transpirand.
   S.I., a inceput sa urmeze programul nutritional si schema de tratament, personalizate, pe care i le-am propus, iar in luna martie 2014, putea sa se plimbe pe strazile din localitate fara a resimti vreo durere provocata de guta, masa corporala scazuse cu peste 24 de kg, dormea bine in fiecare noapte, glicemia era in limite normale fara medicatie, avand o stare generala de bine si reducand, multele medicamente pe care le lua, la o treime.
    Inlaturand adevarata cauza si urmand o dieta adecvata si un tratament eficient, starea de sanatate a lui S.I. s-a imbunatatit mult, vindecandu-se de chinuitoarea guta si avand valori medii ale acidului uric,


    Un alt caz este cel al lui R.S. care, tanar fiind, nu avea multe probleme de sanatate dar, avea o guta care il chinuia de ani de zile si valori ale acidului uric care erau de 8.8 mg/dl cu medicatie. Mai avea si o usoara afectiune intestinala insotita de anumite intolerante alimentare. Un aspect important al acestui caz, este faptul ca guta incepea sa-i afecteze viata profesionala, intrucat prin prisma profesiei pe care o avea, acesta era nevoit sa stea multe ore in picioare sau sa mearga pe jos, durerile acute limitandu-i actiunile.
    R.S. a fost uimit sa vada ca dieta pe care i-am propus-o era total diferita fata de dietele avute anterior, care se asemanau intre ele. Dupa patru luni de zile de dieta si tratament, pierzand 13 kg, R.S. ajunsese la masa corporala ideala, cel mai important aspect fiind faptul ca valorile acidului uric oscilau in jurul valorii de 5 mg/dl, fara medicatie, iar gleznele, care erau in permanenta inflamate si care de multe ori din cauza durerii il tintuiau la pat zile intregi, aveau aspect normal. R.S. putea din nou sa mearga si sa alerge fara durere. Din obisnuinta, dar probabil si dintr-o oarecare teama, R.S. isi monitorizeaza valorile acidului uric de trei-patru ori pe an, de fiecare data obtinand valori de aproximativ 5 mg/dl.

   Este evident faptul, ca guta este o afectiune care iti poate afecta viata in cel mai serios mod si ea poate fi vindecata doar daca se tinteste asupra cauzei reale si nu asupra unor cauze secundare cu caracter simptomatic. Tinand cont de toate aceste aspecte si respectand tratamentul si dieta impuse, guta este o boala perfect vindecabila.

 

Un comentariu:

  1. Buna ziua ma numesc Alexandru L,as dori sa vorbesc cu dvs ,locuiesc in Ploiesti, am 42 ani, sufar de guta, valoare acid uric 11, adresa mea de e-mail taebo@rocketmail.com. Astept un raspuns de la dvs, unde va pot gasi si alte detalii pe care le considerati utile.Multumesc.

    RăspundețiȘtergere