crucea verde

crucea verde

miercuri, 27 iulie 2016

"Matrita diabetica"
           Diabetul zaharat, boala secolului XXI, este o afectiune care conform statisticilor are o impresionanta dinamica a cresterii, cu o prevalenta tot mai mare in randul persoanelor tinere si a copiilor si care se estimeaza sa atinga un numar de 0,5 miliarde de persoane, la nivel mondial, pana in anul 2030. In prezent, in Romania, sunt aproximativ 1,5 milioane de persoane care sufera de diabet zaharat din care aproximativ 90 % de DZ tip2 iar restul de DZ tip1. Intrucat fiecare cunoaste pe cineva care are diabet zaharat, se poate presupune ca toata lumea stie, succint, ce este diabetul.
           In Romania, costul mediu anual al tratamentului unui pacient bolnav de diabet este de 157 de euro, adica de aproximativ 230-240 de milioane de euro. Anual, industria farmaceutica obtine la nivel mondial profituri de sute de miliarde de dolari din vanzarea de insulina, antidiabetice orale si alte medicamente pentru diabet. In aceste conditii de castig, capii lumii medicale, o lume medicala dependenta de industria farmaceutica, sustin caracterul ireversibil al diabetului si necesitatea administrarii de medicamente antidiabetice pentru tot restul vietii, chiar daca in subsidiar, cu buna stiinta si nepasare, trec sub tacere realitati care demonstreaza contrariul.
           In mod independent de ceea ce se afirma de catre cei de rea-credinta sau de catre cei de buna-credinta care isi insusesc cu incredere teoriile primilor, diabetul este o afectiune care se vindeca. Administrarea de antidiabetice orale si insuline nu face altceva decat sa adanceasca boala iar cel mai bun exemplu in acest sens este chiar diabeticul de langa noi care incepe cu antidiabetice orale in doze mici, apoi trece la doze din ce in ce mai mari si in cele din urma trece la insulina urmand a suporta o parte sau tot registrul complicatiilor generate de agravarea bolii ( patologii ale gingiilor, organelor genitale si altor organe precum pielea, complicatii infectioase, retinopatie diabetica cu orbire ca finalizare, nefropatie diabetica finalizata cu insuficienta renala cronica si dializa, neuropatie diabetica cu amputarea membrelor inferioare, afectiuni cardio-vasculare precum HTA, ateroscleroza, angina, care duc la infarct miocardic si accident vascular cerebral ), la care se adauga alte medicamente destinate afectiunilor asociate. Acesta este sablonul, matrita, prin care trebuie sa treaca bolnavul de diabet zaharat?
        Tratamentul clasic nu reprezinta un tratament de vindecare a diabetului ci un tratament de reducere a glicemiei, de optimizare fortata a nivelului de glucoza in sange. O reducere fortata, peste capacitatile normofunctionale ale organismului, care perturba echilibrul intern. Acest tratament de estompare a efectului, adica de tratare a simptomului, faciliteaza dezvoltarea conditiilor de mentinere si progresie a DZ cu toate patologiile asociate si complicatiile aferente.
        Abordarea in scopul vindecarii DZ este total diferita fata de abordarea clasica care are ca scop doar controlul glicemiei.Vindecarea bolnavului de DZ si refacerea functiei pancreatice se obtin numai si numai in anumite conditii, conditii care se diferentiaza dupa tipul diabetului. In functie de tipul de diabet se urmareste inlaturarea cauzelor si conditiilor care au dus la declansarea bolii si apoi refacerea sau reconditionarea structurala si sistemica. Daca in cazul DZ tip 2 vindecarea presupune un protocol terapeutic mai simplu, in cazul DZ tip1 tratamentul este mai complex si de durata mai mare. Durata tratamentului este in functie de vechimea bolii si de gradul de afectare al pancreasului. Cand gradul de distrugere al celuleror beta pancreatice depaseste 20%, se instaleaza boala, ajungand in stadiu clinic cand se atinge limita de 80%. Refacerea celulelor beta si vindecarea  pancreasului se poate realiza numai daca distrugerea este de pana la pragul procentual de 80%. Peste pragul de 80%, sansele de recuperare si vindecare sunt mult diminuate.
        Cu cat tratamentul este instituit mai rapid si corect, cu atat se salveaza mai multe celule beta pancreatice de la distrugere si vindecarea si refacerea celulara se desfasoara pe un fond mai facil si pe o perioada mai scurta de timp  si fara ca bolnavul sa treaca prin clasica si temuta matrita diabetica.
     

Un comentariu:

  1. Buna ziua,avem fetita in varsta de 9 ani si 10 luni cu DZ1 de la varsta de 7 ani si 6 luni,face insulina,dar datorita dietei inca nu a ajuns la nivelul de 1UI/KG ci variaza undeva intre 0,42 UI si 0,7 UI/KG corp.Doresc daca se poate sa avem o consultatie cu dumneavoastra ,dar din pacate locuim in Constanta si cred ca fiid iarna nu putem sa va facem o vizita. Daca primiti acest mesaj ,nr meu de tel este 0737 293031 si mail vali.lupu2011@gmail.com,ne puteti da un mesaj pentru a putea sa comunicam.
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere