crucea verde

crucea verde

luni, 27 februarie 2017

Bolile autoimune si vindecarea lor...


                                               Bilogia ne invata cat de perfect este corpul uman,
                                               medicina, cat de imperfect este.
      Asistam la ora actuala la un ritm insemnat de crestere a bolilor autoimmune in randurile populatiei. Acest lucru se petrece atat in randul copiilor cat si in randul persoanelor adulte. Se stie ca in bolile autoimune sistemul imunitar ataca si distruge in mod eronat  tesuturile si organele umane, afectand sistemul nervos, vasele sanguine, globulele rosii, glandele endocrine, articulatiile, musculatura, pielea etc.  Acest atac impotriva propriului organism, reprezinta o amenintare reala care poate pune in pericol chiar viata. Medicina clasica, in aceste situatii ca si in multe altele, vine in intampinarea acestor afectiuni doar cu tratament simptomatic si de sustinere ( AINS, antimalarice, corticosteroizi, agenti imunosupresori cu risc mare de cancer  etc ), care de multe ori fac mai mult rau decat bine. Tratamentul simptomatic nu are nicio eficienta. Astfel de tratamente nu sunt capabile sa elimine aceasta dezordinea aparuta in sistemul de aparare al organismului . Ignorarea faptului ca organismul uman este un tot unitar, conduce catre erori de tratament si abordare a bolilor, care de multe ori lasa urme adanci in starea de sanatate sau chiar mai rau, provoca decesul. Ca si cum toate acestea nu ar fi de ajuns, bolnavii mai si sunt sfatuiti sa consume alimente cu efect catastrofal pentru astfel de afectiuni.
      Sunt multe afectiuni autoimune si numarul lor este in crestere, acestea putandu-se manifesta la nivelul oricarui organ sau oricarui sistem. In explicarea acestor afectiuni, printre altele, se arunca imediat teoria factorului ereditar sau genetic.  Cu 50-60 de ani in urma, numarul afectiunilor autoimune era nesemnificativ. Ce factor ereditar cand in familia ta nu a avut nimeni astfel de afectiuni !? Nici parintii, nici bunicii, nici strabunicii. Ai tu, insa. Factorul ereditar fiind exclus, de ce crezi ca ai o astfel de afectiune?  Intotdeauna afectiunile autoimune sunt  determinate de dezechilibrele interne pe care le-ai generat si pe care le intretii zilnic. In cazul bebelusilor terenul acestor dezechilibre este pregatit  inca din viata intrauterina. Ce fel de dezechilibre? Cum? Care este cauza?  Toate aceste dezechilbre sunt generate de tratamente improprii pentru diverse afectiuni si, cel mai important, acompaniate de diete degenerative care, fie sunt recomandate de “nutritionisti priceputi”, fie sunt adoptate, doar asa, pentru a fi in pas cu trendul civilizatiei.
      Nu intamplator concentrarea bolilor autoimune este in zona Europei , Australiei si a continentului Nord American. Nu intamplator ponderea cea mai mare a SM ( scleroza multipla ), bolii Crohn,  artritei reumatoide, psoriazisului  si altele, este in randul tarilor dezvoltate.
      Niciodata o boala autoimuna nu apare intamplator. Ea vine intotdeauna pe un teren bine pregatit si intretinut de erori majore in alimentatie  si este precedata intotdeauna de simptome mai usoare si de multe ori ignorate sau tratate superficial precum: reactii alergice, intolerante alimentare, disconfort in sistemul digestiv. Niciodata o afectiune autoimuna nu vine singura. Vor urma, mai devreme sau mai tarziu, din cauza terenului  proliferativ si favorizant, alte afectiuni autoimune, care se vor instala mai rapid sau mai lent, in functie de tipologie.
      Pentru a nu se ajunge la dezvoltarea acestor boli, trebuie ca oricare simptom descris mai sus sa te mobilizeze spre investigatii si, daca este cazul, spre schimbari in dieta.  Ignorarea acestor aspecte duce la cronicizarea patologiei și la ingreunarea procesului de vindecare. Durata procesului de vindecare este determinata de vechimea bolii si gradul de afectare si in mod determinant de respectarea dietei si tratamentului. Uneori din cauza degradarii semnificative a unor organe sau structuri interne si implicit a unor functii, recuperarea totala este greu de atins, dar se obtin imbunatatiri importante in starea de sanatate a bolnavului. Aici as exemplifica un caz de scleroza multipla, cand bolnavul, dupa ani de degradare continua a starii de sanatate, a ajuns imobilizat la pat, nemaiputandu-se tine in picioare. Din cauza multiplelor cicatrici vechi in teaca de mielina, in acest caz nu au fost rezultate spectaculoase, chiar daca progresia bolii a fost stopata, oprind distrugerea mielinei, refacerea acesteia obtinandu-se doar pe zonele cu leziuni recente. Castigul a constat in stoparea bolii si reluarea mersului. Chiar daca mergea cu o oarecare dificultate nu mai depindea de ceilalti membri ai familiei, putand sa iasa la mici plimbari in curtea casei. Daca dieta si tratamentul sunt initiate in fazele de inceput ale bolii, recuperarea este maxima, intrucat distrugerile sunt minime.
      Un alt caz interesant de afectiune autoimuna, situat in extrema cealalta, cu recuperare totala, este cazul  unei femei cu o afectiune tiroidiana- boala Basedow-Graves.  Din cauza ineficientei tratamentului alopat de-a lungul timpului, in urma sfaturilor  insistente ale medicilor norvegieni, bolnava era pe punctul de a recurge la o tiroidectomie totala. La insistentele apropiatilor, a renuntat pentru moment la aceasta interventie invalidanta cu urmari deloc de neglijat, in favoarea unei abordari integrative prin dieta si tratament. In aceasta perioada a mers in paralel si cu tratamentul alopat cu antitiroidiene de sinteza. Dupa o perioada de trei luni de zile de terapie nutritionala si tratament, in urma analizelor efectuate, endocrinologul a redus doza de propiltiouracil la jumatate. Intrucat analizele de sange indicau valori normale ale TSH, T4 si T3 cu remisia exoftalmiei si disparitia tremorului si a tahicardiei, dupa alte trei luni de zile i-a stopat administrarea medicatiei. Cel mai mare castig insa, a fost faptul ca a reusit sa-si pastreze glanda tiroida fara de care organismul isi pierde echilibrul si intra in deriva, in ciuda oricarui tratament de substitutie hormonala.
      Alta afectiune autoimuna, intalnita destul de frecvent si care creeaza mari neplaceri, este poliartrita reumatoida sau  poliartrita cronica evolutiva. Ca si in cazul celorlalte afectiuni autoimune, tratamentul clasic medicamentos oferit, reprezinta o adevarata agresiune asupra organismului care la un moment dat cedeaza sub avalansa efectelor adverse. Este vorba despre AINS, metotrexat, corticosteroizi, sulfasalazina, calmante etc. ale caror efecte adverse sunt de temut. Ar fi bine ca astfel de tratamente sa fie abandonate, intrucat nu sunt altceva decat incununari ale esecului. Ar fi bine ca medicii care nu sunt temeinic documentati, sa fie rezervati in a da tratamente si sfaturi dietetice distructive pe care bolnavii le urmeaza cu mare incredere.
      Exemplele pot continua si cu alte afectiuni autoimune in care se obtin rezultate spectaculoase, cum sunt afectiunile intestinale sau cele ale creierului, ceea ce este important insa este faptul ca o abordare holistica prin nutritie si tratament da intotdeauna rezultate pozitive, fie prin vindecare completa, fie prin imbunatatirea substantiala a starii de sanatate.
      Cele mai frecvente afectiuni autoimune sunt:
-          Psoriazis
-          Astm
-          Polimialgia reumatica
-          Lupus eritematos
-          Artrita reumatoida
-          Tiroidita Hashimoto
-          Boala celiaca, boala Crohn, colita ulcerativa
-          Scleroza multipla
-          Diabet zaharat 1
      In tratarea si vindecarea acestor afectiuni nu functioneaza corticosteroizii, imunosupresoarele si AINS si nici unele tratamente miraculoase, intrucat toate acestea nu inlatura cauza. Este nevoie de o abordare integrativa si de rabdare, intrucat sunt procese biologice care necesita conditii speciale si timp pentru reusita.
      Trebuie facute niste teste pentru identificarea dezechilibrelor, intotdeauna trebuind efectuate corectiile necesare. In cazul acestor afectiuni este nevoie de o eliminare a substanțelor toxice prin doua metode distincte de detoxifiere, de stopare a proceselor inflamatorii si de implementare a unui program personalizat de nutritie terapeutica, intrucat aceste afectiuni sunt personalizate, prin simptomatologie si cauzalitate, diferind de la persoana la persoana. Aceste tipuri de afectiuni au nevoie de o terapie pe termen lung, minim trei luni de zile, cu imunomodulatoare de o anumita categorie, cu elemente fitoterapeutice cu rol antiinflamator si de refacere si reechilibrare celulara si cu fitoantiseptice atunci cand acest lucru se impune. In acest context dieta joaca rolul determinant, fiind de o importanta covarsitoare, folosirea unei alimentatii gresite ducand la intensificarea bolii, prin stimularea factorilor inflamatori.                                                    Daca nu cunosti, nu inseamna ca nu exista.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu