crucea verde

crucea verde

duminică, 30 iulie 2017

Autismul... din culise


      Biologia ne invata cat de perfect este corpul uman, medicina, cat de imperfect este.


      Intotdeauna cand se vorbeste despre autism, toata lumea fuge cu gandul la psihiatru si la faptul ca autismul este o boala a creierului. Intotdeauna cand vine vorba despre autism in mod automat oamenii se gandesc la terapia ABA. Publicitatea si-a facut bine datoria si a reusit sa imprime la nivel de subconstient ceea ce este atat de necesar unor mecanisme si sisteme. Aceste mecanisme, bine coordonate, produc o multime de avantaje celor care le administreaza dar nu si autistului.
       Am vazut, spre exemplu, mame foarte " pricepute " care nu sunt in stare sa deruleze o dieta pentru copil, dar bat tara in lung si in lat pentru terapii comportamentale pe care occidentul le-a abandonat demult din cauza ineficientei lor. Aceasta ineficienta este semnalata si in mediile universitare de catre unii profesori. Cu toate ca aceste terapii au fost demult abandonate, le-am importat noi. La noi vor functiona. Cu siguranta cei din occident au fost nepriceputi. Specialistii nostrii o sa le aplice cu succes. Unii au impresia ca ei vor trage lozul castigator. Toate lozurile sunt necastigatoare, aceste terapii nu au dat rezultate elocvente niciodata, dar sunt mentinute intrucat aduc profituri uriase. In tarile dezvoltate unde cheltuielile cu tratarea autismului sunt decontate de casele de asigurari de sanatate, sumele de bani rulate sunt imense. Numai in SUA si Marea Britanie, costurile anuale sunt estimate a se apropia de 300.000.000.000 de dolari si bat de departe costurile cu orice alta boala. Ar mai fi interes sa se schimbe ceva cand lucrurile merg asa de bine? Cat costa, in Romania, terapia ABA pentru o luna de zile? 500 de Euro? Pentru un an, 6000 de Euro? Parintii care au bani se conformeaza imediat, doar este o terapie recomandata de sistem. Nu? Si in cazul diabetului, tot la recomandarile sistemului, nici macar un diabetic nu se vindeca, ba mai mult sfarseste distrus de insulina, in matrita diabetica, cu toate ca diabetul este o boala perfect reversibila si vindecabila. Sistemul este cel care nu lasa sa iasa la vedere terapiile eficiente, intrucat sunt prea simple si nu sunt rentabile. Cu 400-500 de Euro, cost total, iti vindeci copilul de autism si ADHD, acasa, fara antipsihotice si terapii de eficienta minima. In acest caz ar disparea toate centrele si asociatiile de autisti, s-ar pierde o multime de locuri de munca, s-ar desfinta toate forurile si unii ar pierde functii importante si remunerate, nu ar mai circula bani destinati acestui sector etc. Si toata aceasta industrie pe seama copiilor cu autism, care, din pacate, nu vor fi vindecati niciodata cu astfel de terapii. Uitati-va in jur si observati evolutia minima, nesemnificativa, pe care o inregistreaza acesti copii dupa ani de zile de terapii nefunctionale. Lucrurile nu se vor schimba, atata timp cat exista interese financiare de grup si functii remunerate, in cele mai multe dintre aceste ONG-uri. Imi amintesc cum cu ani in urma am contactat una dintre cele mai mari asociatii de autism din tara, comunicand celor din conducere ca exista posibilitatea inlocuirii terapiilor ineficiente, indelungate si foarte costisitoare cu terapii ieftine, de scurta durata si care ofera copiilor cu autism o sansa reala de vindecare. Raspunsul a fost NU. Nici macar nu au dorit sa afle despre ce este vorba. Abia dupa aceea am inteles atitudinea negativista si faptul ca existenta lor este legata in mod strict de existenta autismului si de sponsorizari si nicidecum de vindecarea acestuia.
     Am vazut de asemenea, cum unii specialisti si parinti sunt mirati, cum de, la nivelul actual al tehnologiei, nu s-a descoperit nicio pastila care sa vindece autismul, cum de nu a aparut vaccinul antiautism! Nici nu au cum sa existe astfel de solutii. Autismul nu este o afectiune care poate fi combatuta cu pastile si vaccinuri. Autismul este o exprimare la nivel cerebral a unor disfunctii celulare interne. Atentia trebuie indreptata spre corectarea acestor disfunctii si nu spre modelarea comportamentului in functie de exprimarea la nivel cerebral a acestora. Spre exemplu, in cazul alcoolismului, solutia nu consta in incercarea de a modela comportamentul si a adapta alcoolicul in starea sa de betie permanenta la cerintele societatii, intrucat nu s-ar obtine niciun rezultat, ci in eliminarea cauzei, respectiv eliminarea alcoolului. Autismul este o alta forma de intoxicare a creierului, ceea ce duce la comportamente specifice TSA, iar solutia in niciun caz nu este modelarea comportamentului copilului sub aceasta stare, este inutil si ineficient, dupa cum demonstreaza rezultatele, ci scoaterea lui din aceasta stare prin inlaturarea sursei generatoare si corectarea disfunctiilor biologice.
      Intotdeauna, in cazul oricarui fenomen, fie el fizic, chimic, biologic, pentru a-l intelege, trebuie cautata cauza primara, radacinile generatoare ale cauzalitatii si nu cauzele intermediare. In cazul autismului, se mosteneste vechea meteahna din medicina alopata de a considera factor de cauzalitate penultimul efect dintr-un lant de efecte si se procedeaza la tratarea efectului final. Cum? Simplu: se izoleaza din punct de vedere patologic, organul afectat, creierul in speta, si se incepe bombardarea cu antipsihotice, antiepileptice si terapii comportamentale fara aderenta, ca doar creierul este vinovat de comportamentul autistului. Din punct de vedere biologic nu poti face aceasta izolare, intrucat corpul uman este un tot unitar si functioneaza ca atare. Acest lucru se vede clar, ca tratand creierul nu se vindeca nimeni de autism. Biologia ne invata cat de perfect este corpul uman, medicina alopata cat de imperfect este. Pentru tratarea acestei afectiuni, dar si a altora, trebuie actionat direct la sursa generatoare, la izvorul cauzei, asupra acelui factor declasator care, asemenea unui perpetuum mobile sau ca o prima piesa declansatoare dintr-un domino, genereaza, zi de zi, acel lant de fenomene care se finalizeaza la nivelul creierului imprimand acele comportamente tipice in TSA. Oricum conceptul de a trata independent un organ de restul corpului este incriminat de multi oameni de stiinta, insa lucrurile nu se vor schimba, intrucat atat de mari sunt profiturile din sitemele medicale incat nimeni si nimic nu vor putea opri acest mecanism.
      Terenul pentru dezvoltarea autismului este pregatit inca din timpul sarcinii sau chiar dinainte. Nu trebuie cazut in clasica plasa si aruncata vina asupra altora, asupra ecografiilor, asupra vaccinurilor etc. Este adevarat ca un vaccin ar putea fi picatura care face sa se reverse paharul, dar este doar o picatura intr-un pahar deja plin, adica, asa cum am spus, pe un teren deja pregatit. In proportie covarsitoare, de peste 95%, autismul este cauzat de unele tratamente medicamentoase si de stilul de viata, derulate de mama atat inainte de sarcina cat si in timpul sarcinii. Aceste mame au de asemenea o abatere importanta de la nutritia corecta ceea ce duce implicit la o nutritie celulara deficitara in anumiti nutrienti si excedentara in antinutrienti, ceea ce genereaza dezechilibre celulare hotaratoare, determinante, in instalarea autismului. De obicei, sunt acele mame care abordeaza obiceiuri alimentare moderne, autismul fiind o emblema a civilizatiei moderne.
    Toate aceste dezechilibre ar putea fi corectate, ar putea fi contracarate, contabalansate, daca s-ar sti duce razboiul din farfurie, pentru ca de fapt punctul de inflexiune se afla in farfurie. Lupta impotriva autismului ar fi castigata daca s-ar castiga razboiul din farfurie. Razboiul din farfurie? Ce ciudat suna! Ce stupid, ar spune unii! Din pacate acest razboi, de o importanta covarsitoare, este pierdut de marea majoritate a parintilor si implicit de copiii lor. Mai intai acest razboi il pierd mamele, inainte de sarcina, iar dezechilibrele dobandite se pastreaza si se perpetueaza mai apoi de-a lungul sarcinii, continua post-partum, ca in cele din urma sa se rasfranga asupra copilului prin organizarea unei farfurii gresite atunci cand se incepe diversificarea. Gata. Autismul este la el acasa. Mai trebuie doar confirmat.
     Vindecarea autismului necesita shimbarea opticii, evadarea din inchisoarea mintii si o abordare holistica in care elementul central sa fie autistul si nu terapia, sa se tina cont de cauze si nu de efecte si terapia sa fie structurata dupa cerintele cauzale si bio-fizice ale copilului si nu dupa grila de reducere a simptomelor. Autismul trebuie inteles, nu aruncarea orbeste cu capul inainte dupa principiul spiritului de turma condusa de pastori profani sau ignoranti. Toata lumea se repede spre terapii comportamentale. Chiar nu se vad rezultatele? Timpul pierdut al acestor copii, nu-l mai poate recupera nimeni.
      Autismul este un tribut platit civilizatiei, obiceiurilor nesanatoase si stilului modern de viata. Nu exista vaccin contra civilizatiei, nu exista pastile contra stilului de viata, asa ca asteptarile pentru un vaccin sau o pastila minune sunt zadarnice. Autismul este o afectiune a civilizatiei moderne, a lumii antibioticelor, a anticonceptionalelor, a antiinflamatoarelor, a unor tratamente medicamentoase, uneori a unor optiuni de a naste, toate acestea incununate de o alimentatie gresita.

                    Daca nu cunosti, nu inseamna ca nu exista.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu