crucea verde

crucea verde

duminică, 22 octombrie 2017

Afectiunile cardiovasculare... intre cauze si tratament
      La ora actuala afectiunile cardiovasculare cunosc o incidenta covarsitoare in randurile populatiei, detinand primul loc in cauzele de deces, stiindu-se ca in lume mor anual peste 14 milioane de oameni din cauza acestor patologii , mai mult decat suma tuturor celorlalte cauze de deces la un loc.
      Asa cum se stie, in orice afectiune exista un factor declansator, o cauza primara, principala, care genereaza unul sau mai multe efecte. In dezvoltarea afectiunilor cardiovasculare sunt multi factori cauzali, insa, ar fi bine sa se faca o diferentiere intre cauzele principale si cauzele secundare, cauzele directe si cauzele indirecte. A lua drept cauza primara un efect, dintr-un lant de efecte ( simptome ), nu are nicio relevanta clinica, intrucat actul medical va fi supus unor ipoteze si concluzii eronate. Astfel, colesterolul crescut, hipertensiunea arteriala, obezitatea, diabetul, nu sunt cauze primare ci cauze secundare, determinate fara indoiala de existenta unui dezechilibru cronic in dieta. De departe, cauza principala cu cea mai mare implicare in dezvoltarea afectiunilor cardiovasculare, este de ordin nutritional, determinata de aportul zilnic de substante proinflamatoare din alimente, bauturi, fumat s.a. La toate acestea se adauga lipsa din alimentatie a unor nutrienti cu rol deosebit de important, hotarator, in starea de sanatate a aparatului cardiovascular.  Iata asadar cum farfuria detine din nou rolul cheie si in cazul afectiunilor cardiovasculare, precum in cazul multor alte afectiuni.
        Referindu-ne la cauze primare, una dintre acestea este reprezentata de utilizarea de statine, substanta folosita pentru reducerea colesterolului. Statinele, asa cum reiese din studiile  stiintifice efectuate, in loc sa duca la diminuarea bolilor cardiovasculare contribuie la agravarea acestora. Asa cum am spus, unele cauze secundare sunt hipertensiunea arteriala, obezitatea, diabetul zaharat, care insa sunt reversibile intrucat sunt izvorate din proasta organizare a farfuriei, situatie care este perfect remediabila. Desigur ca la toate acestea, fara a detine un rol major,  se mai adauga stresul si sedentarismul, care, in cazul unei farfurii corecte, isi pierd din insemnatate.
          Uitandu-ne in jur observam o multime de bolnavi cu afectiuni cardiovasculare,  coplesiti de povara tratamentelor si care in ciuda numarului mare de medicamente inregistreaza o evolutie perpetua a bolilor, intrucat aceste tratamente sunt doar simptomatice, de tratare a efectului si nu de inlaturare a cauzei. Intr-o prima etapa aceste tratamente incep de obicei cu 1-2 tipuri de medicamente, ajungandu-se la 5-6 sau chiar mai multe, pe masura trecerii timpului si a accentuarii bolii si prezentei afectiunilor asociate respectiv afectiuni de novo, unele generate chiar de efectele secundare ale acestor tratamente. Cel mai concludent exemplu in acest sens este reprezentat de ateroame, de ateroscleroza, de rigidizarea arterelor, care se afla la originea bolilor inimii si vaselor de sange. In cazul aterosclerozei, aceasta evolueaza silentios in paralel cu derularea tratamentului simptomatic care, din nefericire, nu poate opri dezvoltarea palcilor de aterom. Acestea se dezvolta  in mod independent de tratamentul cu statine si de nivelul colesterolului seric. Nivelul colesterolului nu influenteaza initierea si dezvoltarea acestor afectiuni, asa cum se crede. Este timpul sa ne debarasam de aceasta marota. Fractiunea LDL a colesterolului, fie mare sau mica, se va depune pe vasele de sange ori de cate ori acestea vor suferi o agresiune, o iritatie, o leziune. Este o reactie de aparare a organismului. Exista persoane in toate categoriile de varsta care, au tensiunea arteriala in parametri, au valori mici ale colesterolului si totusi au depuneri de colesterol si ateroame. Fara a tine cont de cauza reala a acestor depuneri, majoritatea se angajeaza in cursa anticolesterol. Toata lumea este obsedata de colesterol. Toata lumea vrea sa tina colesterolul sub control. Toata lumea tine diete anticolesterol. Ati vazut vegetarieni care au colesterolul mare? Ati vazut omnivori care au colesterolul mare?  Sunt  multi, si primii si ultimii. Peste tot se prescriu retete pentru reducerea colesterolului. Cu toate acestea, afectiunile cardiovasculare sunt in crestere. Ce ar putea fi in neregula?
          In cazul afectiunilor cardiovasculare, nu colesterolul este cel de care trebuie sa tinem seama ci factorul inflamator. Nu de nivelul colesterolului trebuie sa ne preocupam ci de prezenta in sange a substantelor iritante, a acelor  substante care atunci cand ajung in fluxul sanguin agreseaza si irita arterele si vasele de sange. Aceste zone de iritatie vor fi bandajate in scop protectiv cu un strat de colesterol LDL, o depunere, indiferent de nivelul mai mare sau mai mic al colesterolului din sange. Daca stimulul iritativ se mentine in continuare in fluxul sanguin, zonele si suprafetele de iritatie se vor mari ducand in timp la expandarea depunerilor de colesterol. In aceste depuneri protective de colesterol se vor acumula ulterior saruri de calciu dand nastere ateroamelor. Aceste ateroame ingusteaza vasele de sange, uneori aproape in totalitate, imbolnavind sistemul cardiovascular si conducand spre cunoscutele si temutele afectiuni cardiovasculare ( angina pectorala, cardiopatie ischemica, infarct miocardic, accident vascular cerebral, claudicatie, arteriopatie obliteranta etc ). Ce este important de retinut este faptul ca depunerile de colesterol de pe vasele de sange si formarea ateroamelor nu au nicio legatura cu nivelul colesterolului seric. In conditiile prezentei substantelor iritante provenite din alimentatie, oricat de redus ar fi colesterolul, depunerea este iminenta intrucat acesta este unul dintre rolurile sale, de a proteja si repara tesuturile deteriorate, iritate, inflamate.
       Afectiunile cardiovasculare in care sunt implicate placile de aterom, ateroscleroza, sunt reversibile, insa acest proces de reversibilitate este strict conditionat  de un tratament specific si de schimbarile care trebuie facute in dieta. Cu recomandari precum „dieta hipolipidica si hiposodata” sau cu statine, anticoagulante si beta-blocante, nu se poate initia procesul de reversibilitate si implicit nici vindecarea. Ameliorarea temporara nu inseamna vindecare. Pentru a stopa evolutia acestor boli si a obtine vindecarea trebuie curatate arterele care au depuneri, care sunt infundate. Curatare arterelor si celorlalte vase de sange este de o importanta covarsitoare in asigurarea starii generale de sanatate, intrucat un flux diminuat de sange inseamna o diminuare a capacitatii de functionare a organismului.  Prima masura care trebuie luata este instituirea unui stil de viata sanatos si a unei diete din care sa fie eliminate substantele, respectiv alimentele nocive care distrug sistemul cardiovascular iar in completare sa fie folosite acele alimente care detin rolul hotarator in asigurarea sanatatii cordului si a vaselor de sange. Aceasta dieta trebuie sa fie insotita in paralel de un tratament complementar de inlaturare a cauzelor si de vindecare si nu doar de unul de ameliorare a simptomelor. Cu ceaiuri, urzici, mere sau usturoi nu se pot curata arterele si nu se vindeca nimeni. Este doar o amagire. Ele pot fi folosite doar ca adjuvante, neavand un rol determinant. Curatarea arterelor si a celorlalte vase de sange necesita principii active insemnate, deosebite, dar si corectarea dezechilibrelor nutritionale.
        Una dintre afectiunile cardiovasculare determinate de placile de aterom, este arteriopatia obliteranta care se manifesta cu predilectie la nivelul membrelor inferioare cu o serie de consecinte nefaste. Arteriopatia obliterantă este o boală care poate avea o evoluţie gravă, ajungandu-se în stadiile avansate la amputarea membrului afectat şi, in anumite cazuri complicate, la deces!  Daca pentru tratarea hipertensiunii arteriale primare ( esentiale ) este suficient a avea o dieta bine gandita, in cazul aterosclerozei - arteriopatiei obliterante - lucrurile stau diferit. Aici pe langa o dieta cu caracter anticoagulant, antiedematos si  neagresiv asupra vaselor de sange, este nevoie si de un tratament specific de inlaturare a placilor de aterom printr-un proces continuu de destructurare si disipare a acumularilor de calciu si de dizolvare a depunerilor de colesterol dar si de reducere a rigiditatii arteriale. Acest lucru se realizeaza cu nutraceutice si fitoterapice de o remarcabila eficienta, ale caror principii active indeplinesc tocmai aceste deziderate si care sunt critice pentru sanatatea cardiovasculara. Acest tip de tratament este superior angioplastiei, precum se poate observa mai jos:

            Tratament
         fito-nutraceutic


         Angioplastie

   avantaje
- actioneaza asupra intregului sistem cardiovascular

-curata in profunzime totalitatea vaselor de sange ( artere, vene, capilare ), redandu-le elasticitatea si functionarea deplina

-costuri mici

- nu necesita spitalizare; se deruleaza la domiciliu
- isi manifesta efectul imediat dupa interventie    

dezavantaje

-nu are actiune-efect imediat, fiind nevoie de o perioada de timp de cateva saptamani pana se fac simtite efectele, tratamentul trebuind derulat in continuare pentru mai multe luni de zile, in functie de amploarea stenozarilor

-se impun schimbari in dieta
-din cauza actiunii relativ limitate a angiografului, reface fluxul sanguin actionand doar acolo unde acesta poate patrunde, pe segmente de gravitate mica sau medie, segmentele critice fiind propuse pentru chirurgie 

-costuri ridicate

-exista riscul  recidivei bolii pe alte segmente

-necesita spitalizare

-se impun schimbari in dieta

     Iata un studiu de caz relevant, emblematic as putea spune, intrucat acelasi pacient, pentru aceeasi afectiune, respectiv arteriopatie obliteranta la ambele mebre inferioare, a suportat doua metode de tratament total diferite, cu rezultate de asemenea total diferite. In timp ce prima metoda ( tratament medicamentos si angioplastie urmata de bypass ) a dus la pierderea membrului inferior stang, cea de a doua metoda, in totala opozitie cu prima, a dus la salvarea celuilalt membru inferior.  In trecut pacientul suferise un atac de cord urmat de implantare de stent-uri, tabloul clinic fiind completat de DZ II non insulinodependent, HTA, dislipidemie, obezitate. La tot acest cumul de afectiuni se mai adauga si arteriopatia obliteranta. Aceasta afectiune, cu toate efectele si simptomele sale, a progresat rapid, in cativa ani de zile trecand de la stadiul I la stadiul III, in ciuda derularii diverselor costisitoare tratamente. Din cauza calcificarilor severe intinse pe segmente mari si a ocluziei, angiograful nu a putut trece de unele zone si s-a optat pentru operatia de bypass care a fost un esec. In scurt timp s-a ajuns in situatia in care i s-a spus ca amputarea va fi iminenta si ca ar fi bine sa fie facuta inainte de a se ajunge la cangrena si complicatii. Decizia pacientului de a nu mai amana amputarea a fost definitiva, in mare masura determinata si de durerile insuportabile. Cei trei ani de zile de internari repetate, interventii chirurgicale si tratamente costisitoare s-au soldat cu amputarea membrului inferior stang si cu cheltuirea unei sume importante de bani. Pentru celalat picior, respectiv piciorul drept, situatia era similara, din cauza calcificarilor extinse prefigurandu-se in viitorul apropiat acelasi scenariu, fapt semnalat si de catre cardiolog.  De aceasta data, hotararea de a schimba ceva, de a nu mai urma un tratament ineficient si invalidant si de a-l inlocui pe acesta cu o varianta alternativa, a fost salvatoare. Implementarea dietei protective si de excludere a elementelor proinflamatoare si in subsidiar a tratamentului de dispersare a acumularilor de calciu si de dizolvare a depunerilor lipidice, au facut ca dupa primele saptamani sa se inregistreze o usoara regresie a bolii prin disparitia edemului, incalzirea usoara a piciorului, revenirea in mod treptat a culorii tegumentelor spre cea normala in paralel cu reducerea cianozei periferice si diminuarea durerilor. Dupa trei luni de zile de dieta si tratament, in care simptomele arteriopatiei obliterante au disparut rand pe rand, piciorul a fost salvat cu costuri derizorii si eforturi minime, la domiciliu. In asfel de cazuri este recomandat ca tratamentul sa se prelungeasca pentru inca o perioada de timp, pentru a asigura o eficienta maxima a procesului de dispersare a acumularilor de calciu si de dizolvare a depunerilor de colesterol. Ca urmare, atata timp cat amputarea nu s-a efectuat, sansele de recuperare sunt maxime. Prea tarziu este numai dupa amputare.
       In concluzie, ateroscleroza, afectiunile arteriale ( calcificarile arterelor, valvelor inimii si altor tesuturi moi ), sunt reversibile, vindecandu-se chiar si in stadii avansate, fara anestezie si interventii chirurgicale, fara durere, fara cicatrici, la domiciliul bolnavului si cu costuri minime, derizorii. De asemenea o buna recuperare se inregistreaza in infarctul miocardic, prin regenerarea celulelelor din peretii arteriali si prin stimularea repararii cardiace, cu ajutorul unui tratament fito-nutraceutic eficient. Oamenii sunt speriati de diagnosticele si recomandarile de gheata de tipul ”este o afectiune pe viata si trebuie sa iei tratament de asemenea pe viata”. Aceste situatii sunt valabile numai in cazul in care bolnavul nu are puterea sa faca vreo schimbare. Daca se face ceea ce trebuie, prin corectarea dietei si aplicarea de tratamente cauzale, vindecarea nu este decat o chestiune de timp. 
Daca nu cunosti, nu inseamna ca nu exista.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu