crucea verde

crucea verde

marți, 29 mai 2018

Cancerul de pancreas... remisie


Așa cum am mai spus și cu alte ocazii primirea veștii că ai cancer este zdrobitoare, pentru că știi că dintre acei oameni care în urmă cu cinci ani au fost diagnosticați cu un cancer mai agresiv, puțini mai sunt în viață sau niciunul. Dar când ai cancer pancreatic, una dintre cele mai agresive forme de cancer, lucrurile sunt și mai copleșitoare.
Pentru acei care sunt în situații similare, expun un caz terifiant de care m-am ocupat, care dă fiori oricui numai la auzirea diagnosticului. Un cancer de pancreas cu metastaze hepatice, osoase, gastrice, splenice, renale stânga, ale glandei suprarenale stângi, peritoneale și multiple adenopatii, precum reiese din RMN-ul și CT-ul efectuate (subliniat cu roșu). Un diagnostic covârșitor. Un cancer cu evoluție rapidă în fața căruia specialiștii în oncologie din două mari centre universitare au fost dezarmați și nu au putut face decât o recomandare de tratament paliativ, în luna ianuarie estimând șansa de supraviețuire, în acest caz, la maxim două luni de zile.

În astfel de situații opțiunile și deciziile celui în cauză, asupra tratamentului, trebuie să fie prompte iar alegerile fac diferența între reușită și eșec, dieta și tipul de tratament abordate fiind decisive.
Prima măsură care trebuie luată în orice formă de cancer este corectarea dietei și stoparea metastazării. Odată stopată invazia celulară, pasul imediat următor este provocarea apoptozei, apoi dezinhibarea sistemului imunitar, întrucât celulele canceroase dețin mecanisme de inhibare a acestuia, și mai apoi susținerea organelor de detoxifiere. Trebuie exploatată vulnerabilitatea celulelor canceroase și intervenit direct asupra fluxului lor metabolic ceea ce va destructura mecanismele de funcționare ale acestora. Dacă se respectă indicațiile terapeutice tumorile intră în remisie, proces care va continuă până la remisia totală, programul nutrițional și tratamentul specializat modulând metabolismul celular. Există anumite elemente vitale pe care dacă le avem în alimentație nu se pot dezvolta tumori. Am auzit de multe ori oameni spunând, despre cineva care a făcut cancer, că se miră ca tocmai lui (ei) să i se întâmple, întrucât mânca foarte sănătos. Eroare totală.
Astfel, după trei luni de dietă și tratament, după cum reiese dintr-o primă examinare RMN (subliniat cu verde), tumorile cu dimensiuni mai mici (3-4cm) au intrat în remisie totală, precum cele hepatice sau cea de pe glanda suprarenală stîngă, iar tumorile mari și-au redus considerabil dimensiunile, cele hepatice chiar cu 4cm iar cea de pe pancreas reducându-se cu 50%, de la 6cm la 3cm, înregistrându-se un proces generalizat de remisie a tumorilor canceroase. Mai mult decât atât, revenirea ficatului la dimensiuni normale, revenirea ganglionilor intraabdominali la dimensiuni subcentimetrice și coborârea valorilor markerilor tumorali și încadrarea lor în parametri, alături de remisia tumorilor, indică un proces general de vindecare. De asemenea, pe lângă toate acestea s-a înregistrat și dizolvarea calculilor biliari de 2cm respectiv 3,7cm și totodată eliminarea mâlului (sludge) biliar, lăsând o vezică biliară curată și perfect funcțională.


Expunerea acestui caz, acestei situații, nu este altceva decât o încurajare pentru cei care primesc diagnostice nimicitoare și cărora li se mai ”dau” câteva luni de zile de trăit. Niciodată nu este prea târziu, atâta vreme cât mai există timp pentru a stopa metastazarea și a induce remisia tumorilor. Prea târziu este numai după ce murim. În aceste situații de cumpănă, alegerea metodelor de tratament este cea care va face diferența. Există situații în care bolnavii au fost convinși să abandoneze tratamente eficiente și să abordeze tratamente cu posibile urmări letale. Orice cancer poate fi vindecat, cu metode noninvazive, cu tratament exclusiv oral, dacă se acționează în timp util cu tratamentul potrivit.  


2 comentarii: