crucea verde

crucea verde

sâmbătă, 17 februarie 2018

Bodybuilding și dietă

Am fost întrebat de mai mulți practicanți de bodybuilding, care este dieta ideală și ce trebuie să mănânce pentru a avea rezultate optime. Este adevărat că masa musculară care se obține depinde de anumiți factori, inclusiv de alegerile nutriționale.
Există un trend care trenează de mult timp în comunitatea practicanților acestui sport și anume încărcarea cu carbohidrați. Sunt foarte mulți practicanți care atât înainte cât și după terminarea antrenamentelor consumă carbohidrați complecși, băuturi energizante, băuturi pentru sportivi, batoane energizante, ciocolată, fructe și chiar băuturi "sănătoase", cum ar fi apa cu vitamine. Încărcarea cu carbohidrați nu este cea mai benefică modalitate de a câștiga mușchi și de a îmbunătăți performanțele. Este greșită concepția că numai carbohidrații conferă energie organismului. Energia se obține în mitocondrii, prin intermediul ciclului Krebs, din glucide, proteine și lipide și nu numai din glucide. Dacă se dorește maximizarea beneficiilor exercițiului fizic atunci trebuie reconsiderate strategiile nutriționale și alese acele alimente care conferă energie fară a aduce în schimb efecte nedorite .
În general se crede că există doar un interval de două ore după exerciții care permite corpului să optimizeze repararea și creșterea musculară și că asigurarea nutrienților potriviți, cum ar fi proteinele din zer, în acest timp este esențială.
Da, este adevărat că imediat după provocarea leziunilor la nivelul țesutului muscular organismul inițiază, declanșează, procesul de reparare, de refacere, a țesuturilor afectate. Acest proces însă nu se limitează, așa cum se crede, doar la intervalul de două ore după antrenamente. Procesul de refacere a țesutului muscular lezat, care înseamnă chiar creșterea masei musculare, se derulează pe perioade mai lungi de timp. Dacă se dorește se poate face o analogie cu țesuturile lezate în urma unei căzături când organismul declanșează mecanismele homeostaziei de apărare și refacere, imediat. Prima dată intervin mecanismele de stopare a sângerării, urmează formarea unei escare și inițierea procesului de refacere a țesutului lezat, proces care se derulează pe perioade diferite de timp în functie de amploarea leziunilor. Dacă este o simplă zgârietură procesul de refacere durează căteva zile, dacă este o leziune mai amplă poate dura săptămâni. În concluzie timpul de refacere, de creștere, a țesutului muscular nu se derulează doar pentru o perioadă de două ore, ci pentru perioade mai mari de timp (24-48 de ore). Exercițiile de mare intensitate cu greutăți mari provoacă leziuni mai ample decât cele de mică intensitate și perioada de timp necesară pentru sinteza proteinelor musculare este de asemenea corelativ mai mare.
De ce sunt importante aceste aspecte? Creșterea masei musculare, refacerea țesutului muscular lezat, necesită prezența hormonului de creștere. Consumul de carbohidrați, atât înainte cât și după antrenament, va inhiba capacitatea corpului de a produce hormonul de creștere care este atât de necesar acestui proces. Prin urmare consumul de băuturi sau batoane energizante, ciocolată, miere, fructe sau mese de carbohidrați, va diminua creșterea musculară, chiar dacă se administrează proteine din zer. Pentru o eficiență maximă, ar fi bine ca eliminarea carbohidraților să se deruleze pentru o perioadă de minim 24 de ore după antrenament. Sinteza proteinelor musculare, când leziunile sunt ample, se întinde până la 48 de ore. Întrucât nevoia de proteine și de aminoacizi esențiali pentru reconstrucția țesuturilor este imediată, este bine ca înainte cu 30 de minute și după antrenamente la o oră, să se administreze câte o porție de proteine cu absorbție rapidă, respectiv pulbere din zer, aceasta fiind cea mai bogată în leucină.
Leucina obținută din alimente este forma ideală care poate aduce beneficii musculare fără efecte secundare. Concentrațiile mari de leucină, izoleucină și valină se găsesc în produsele lactate, în special proteina din zer și brânză de calitate precum urda și brânza Cheddar. Concentratul de proteină din zer conține 8% leucină, brânza Cheddar 3,4%, pe locul al treilea fiind carnea slabă de vită cu 1,7% leucină. Atenție, laptele dulce trebuie evitat!
După cum se poate vedea, proteina din zer este ideală pentru a obține cantități suficiente de leucină în dietă. Pentru a obține 8 grame de leucină este nevoie de 100 de grame de proteină din zer, comparativ cu 600 g carne de pui, sau 500 g mușchi de vită, 600 g migdale, sau albușul de la 15 ouă, sau 27 de litri de lapte de vacă. Ca urmare nu trebuie făcută o supraalimentare cu carne, ouă și lactate, atâta timp cât există proteina din zer.
Trebuie acordată atenție și la mărimea porțiilor și la alegerile alimentare. Contrar opiniei populare, dimineața nu este momentul ideal pentru a mânca mese mari, deoarece în acest timp corpul desfășoară procese de eliminare, de detoxifiere. Așa este structurat genomul uman. Înaintașii noștri, care ne-au amprentat genetic, aveau cea mai importantă masă după ce se întorceau de la vânătoare și de la cules, adică mai după-amiază spre seară când terminau de pregătit  ceea ce au adus. Dimineața mâncau puțin sau își luau hrană ” la pachet” , din ceea ce rămânea de seara, pentru a putea alerga pentru câștigarea hranei și a nu fi îngreunați și încetiniți de un stomac prea plin.
Cel mai important aspect nu este ce să se mănânce, ci ce să nu se mai mănânce. În concluzie, pentru a avea rezultate maxime trebuie reduse mesele de carbohidrați în timpul antrenamentelor, pentru a permite eliberarea hormonului de creștere, acest lucru fiind mai important decât sursa de energie, și nu trebuie neglijate grăsimile omega-3 care ajută eficient la creșterea masei musculare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu