crucea verde

crucea verde

marți, 26 martie 2019

Diete nocive



An apple a day, keeps the doctor away! Un măr pe zi, ține doctorul la distanță! Un proverb prost înțeles de către multe persoane chiar și nutriționiști. Unii și-au propus să mănânce zilnic mai multe mere sau alte fructe, pentru a fi cât mai departe de doctor, numai că mai multe fructe te apropie de doctor, nu te îndepărtează.
Dietele care există la ora actuală sunt de diferite orientări și curente, cu tot felul de strategii, unele mai bune, altele mai puțin bune, însă printre cele mai nocive diete sunt cele care recomandă consumul de fructoză.
Este lipsă de profesionalism să încurajezi consumul de fructoză, atâta timp cât aceasta este mai periculoasă decât zahărul rafinat. Indiferent dacă provine din surse naturale sau este obținută prin sinteză, formula chimică a fructozei este aceeași. Sunt foarte mulți care cred că tot ceea ce provine din natură, este sănătos. Nu este așa. Ciupercile otrăvitoare provin tot din natură. Atenție! Nocivitatea fructozei se manifestă în timp și este strâns legată de tumori, fibroame, chisturi dar și alte afecțiuni precum stres oxidativ, afectarea integrității intestinale, formarea plăcilor de aterom ș.a., afecțiuni care odată instalate nu se vindecă prin simpla renunțare la fructoză ci este nevoie de strategii, nutriționale și de tratament, bine țintite.
Există afaceri care supraviețuiesc de pe urma consumului de fructoză, profitând de necunoașterea oamenilor, însă sunt proceduri nesănătoase. Fructoza fiind hidrofilă, duce la retenție de lichide. Și atunci, astăzi ți se dau să mănânci trei mere și mâine ți se demonstrează că ai prea multă apă în corp, ca să ți se poată vinde fiole și plicuri cu substanțe diuretice? Fructoza însă nu va fi eliminată, ci doar apa care va fi reîncorporată printr-un nou aport de frucoză ș.a.m.d. Metabolizrea acestei fructoze ingerate zilnic, se va face cu tot pachetul de efecte secundare nocive. Folosirea diureticelor pe termen mediu și lung se face numai sub supraveghere medicală, din rațiuni foarte bine întemeiate. Un dezechilibru electrolitic generează disfuncții cardiace iar carența cronică a unui mineral poate conduce direct către cancer.
Trei mere? Am putea crede că nu este mult. Dacă mănânci ocazional trei mere într-o zi, sau alte fructe, nu ar fi o problemă, dar, dacă acest lucru se întâmplă zilnic, atunci chiar va deveni o problemă. ”Mai bine o felie de tort, decât un kilogram de mere!”, spune nutriționistul Mihaela Bilic.
În trei mere medii se regăsesc 40-50 grame de fructoză, adică trei linguri din cea mai periculoasă formă de zahăr natural. În 30 de zile avem 1,5kg de fructoză. A consuma lunar 1,5kg fructoză, este dezastruos, este calea sigură către foarte multe dintre bolile civilizației moderne. Pentru foarte mulți, o dietă sănătoasă înseamnă obligatoriu multe fructe, miere (care are de asemenea multă fructoză), fresh-uri de fructe și altele. Din păcate, nutriția nu înseamnă satisfacerea dependențelor și propriilor plăceri gustative, așa cum vor să transmită unii nutriționiști sau dive care scot cărți de ”bucate sănătoase” fără a ști nimic despre funcționarea celulelor. Nutriția, în primul rând, trebuie să se adreseze celulei, să ofere nutrienți care să asigure o bună desfășurare a proceselor intra și intercelulare și să protejeze ADN-ul de leziuni. Pentru acest lucru este nevoie de unele cunoștințe de fiziologie umană și biochimie. Dacă s-ar cunoaște aceste lucruri, nu cred că s-ar mai recomanda cu atâta ”pricepere”, multe fructe sau fresh-uri de fructe. Este normal să consumăm fructe în perioada sezonului locului unde viețuim, cu moderație, nu în cantități mari.  Pentru unii, sezonul fructelor se întinde pe tot parcursul anului. Nu se încheie niciodată. Cu fiecare porție de fructoză, mai ales dacă aceasta se întâmplă în mai multe secvențe zilnic, amplifici orice stare patologică existentă sau o poți iniția. Dietele pe termen lung în care se recomandă consumul zilnic a mai multor porții de fructe, își vor face simțite efectele, nu imediat, ci în următorii ani, întrucât o boală se inițiază cu cel puțin trei ani înainte de a se face resimțite primele simptome.
În ceea ce privește nutriția, realitatea biologică nu corespunde modei curentelor nutriționale moderne care amprentează societatea și nici scopurilor mercantile ale unor comercianți de diete pentru slăbit. Modul de funcționare al celulei nu va putea fi schimbat de trendul modei sau de interesele unora ci va rămâne același ca acum 100 sau 10.000 sau 50.000 de ani. Corpul uman și-a adaptat mecanismele și funcțiile interne la nutrienții care au existat în mod constant în dietă, de-a lungul evoluției umane, ori fructele se regăseau doar în perioade restrânse de timp și în cantități mici, fiind vorba despre fructe sălbatice, neexistând pomicultura și supermarketurile care să asigure o aprovizionare continuă. Genomul uman nu se poate schimba peste noapte, așa cum și-ar dori unii și orice abatere de la modul de funcționare creat în mod adaptativ, din aproape în aproape, de-a lungul evoluției, va avea urmări și consecințe. Nutrigenomica ne învață cât se poate de clar că alimentele ne amprentează în fiecare clipă, până la nivel de genă. Adică genele se vor exprima în funcție de ceea ce mâncăm. Corpul uman știe foarte bine de ce are nevoie și ce depozite trebuie să facă pentru a-și asigura funcționarea și supraviețuirea, respectiv depozite de grăsime și glucoză sub formă de glicogen. Nu face depozite de fructoză, întrucât aceasta nu îi este necesară funcționării. Dacă îi era necesară fructoza, știam să facem depozite de fructoză. Așa că nu putem să introducem forțat, zi de zi, substanțe de care corpul nu are nevoie fiindcă feedbackul va fi foarte neplăcut. Aportul constant de fructoză are în timp efecte secundare mai importante decât fumatul sau consumul de alcool. Mă întreb, oare unii nutriționiști care recomandă zilnic porții generoase de fructoză, nu știu că aceasta este cea mai periculoasă formă de zahăr natural, mult mai periculoasă decât zahărul rafinat, chiar și în cantități modeste?! Aceste lucruri sunt demonstrate de mult timp de către oamenii de știință prin cercetări științifice solide și studii ample evidențiate în literatura științifică de profil!
Sunt multe afecțiunile în care este implicată fructoza, dar una dintre cele mai dramatice afecțiuni, în care aceasta are o implicare majoră, este cancerul. Există o corelație strânsă între consumul excesiv de fructoză și geneza și progresia cancerului de sân, fructoza susținând proliferarea celulelor canceroase prin preferința, prin tropismul pe care îl are, față de aceste celule. Situația este asemănătoare și în cazul cancerului de pancreas sau în cazul leucemiei.
Cancerul de sân este întâlnit cel mai frecvent la femeile din țările dezvoltate și în curs de dezvoltare. Nu este o întâmplare, întrucât există o legătură cu faptul că în aceste țări consumul mare de fructoză din diferite surse este distribuit pe perioada întregului an. Fructoza, de fapt, este direct implicată în progresul tuturor formelor de cancer, dar, în mod special, în cancerul de sân.

              În concluzie, atenție la dietele nocive! Oamenii trebuie învățați în primul rând, nu ce să mănânce, ci ce să nu mai mănânce. Trebuie învățați care sunt alimentele care îi îmbolnăvesc și de ce, care sunt alimentele sănătoase și care nu, cum își pot schimba stilul de viață, fără a-și pune sănătatea și viața în pericol.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu