crucea verde

crucea verde

marți, 3 noiembrie 2015

Autismul sau clepsidra timpului

          "Stiinta nu inlocuieste si nu schimba regulile fundamentale de viata.
           Ea aduce un plus de cunoastere sub semnul progresului."

                                                                                      dr. Virginia Faur  
                                   



       Asa cum am promis, revin cu un alt caz de autism, de aceasta data vindecarea survenind dupa aproximativ noua luni de zile.
       Este vorba despre Marian B., din Bucuresti, care la varsta de doi ani a fost diagnosticat cu autism. Terapia ABA, aplicata pana la varsta de trei ani si jumatate, nu a adus nicio schimbare in comportamentul copilului. Parintii lui, dandu-si seama de ineficienta terapiei si nedorind sa repete greselile facute de altii, au decis completarea metodei de tratament si dupa o discutie telefonica, au venit la cabinet, impreuna cu Marian. Ca si altor copii diagnosticati cu autism, copilului ii lipsea afectivitatea, comunicarea, contactul vizual si avea stereotipii.
       Parintilor lui Marian, le-am explicat si au inteles ca acesta nu se poate vindeca cu substante psihotropice si cu terapii ineficiente. Protocolul terapeutic pe care l-am recomandat a fost abordat cu toata seriozitatea, ba mai mult, copilul, era dus si la diferite activitati sportive inclusiv la bazinul de inot. Nu dupa mult timp, respectiv dupa doua luni de zile, au inceput sa apara primele semne de insanantosire, intensitatea stereotipiilor diminuandu-se. Dupa sase luni de zile, dorea sa socializeze cu alti copii, devenind comunicativ verbal, cauta comunicarea gestuala cu partenerul de joaca atingandu-l pe acesta cu mana, solicitandu-l si incercand sa-i atraga atentia asupra actiunilor lui. Probabil recuperarea ar fi fost mai grabnica, daca pe traseul vindecarii nu ar fi intervenit si persoane binevoitoare ( rude, educatori ) care au incetinit procesul de vindecare. Dupa noua luni au inceput sa dea rezultate si eforturile psihologului si logopedului care pana atunci ramasesera aproape fara ecou.
      Pentru acesti copii este importanta fiecare luna, fiecare saptamana, fiecare zi, intrucat scurgerea timpului fara iesirea din autism, nu reprezinta altceva decat o ramanere in urma, un devans informational si izolare sociala. "Fugit irreparabile tempus." Cu cat tratamentul se instituie mai repede, respectiv la varste prescolare, cu atat devansul, ecartul, ramanerea in urma, vor fi mai mici si recuperarea cu ajutorul psihologilor si logopezilor se va desfasura intr-un timp mai scurt si ritm accelerat.


     
                                                        Daca nu cunosti, nu inseamna ca nu exista.




                                                   





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu